lekkostrawna
Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania, który pomaga łagodzić objawy problemów żołądkowo-jelitowych oraz ułatwia trawienie. Ta dieta polega na spożywaniu łatwo przyswajalnych i delikatnych pokarmów, które nie obciążają układu trawiennego.
W diecie lekkostrawnej unika się ciężkostrawnych potraw, które mogą powodować dolegliwości żołądkowe, takie jak tłuste potrawy, przyprawy ostre, smażone jedzenie, gazowane napoje i alkohol. Zamiast nich, skupia się na lekkich, łatwostrawnych posiłkach.
Dozwolone produkty w diecie lekkostrawnej to mięso niskotłuszczowe, takie jak kurczak czy indyk, ryby, gotowane warzywa, delikatne zupy (np. z warzyw), chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane, białe sery, jogurty naturalne, banany, jabłka, pieczone ziemniaki i kasze.
Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania, który pomaga łagodzić objawy problemów żołądkowo-jelitowych oraz ułatwia trawienie. Ta dieta polega na spożywaniu łatwo przyswajalnych i delikatnych pokarmów, które nie obciążają układu trawiennego.
W diecie lekkostrawnej unika się ciężkostrawnych potraw, które mogą powodować dolegliwości żołądkowe, takie jak tłuste potrawy, przyprawy ostre, smażone jedzenie, gazowane napoje i alkohol. Zamiast nich, skupia się na lekkich, łatwostrawnych posiłkach.
Dozwolone produkty w diecie lekkostrawnej to mięso niskotłuszczowe, takie jak kurczak czy indyk, ryby, gotowane warzywa, delikatne zupy (np. z warzyw), chleb pełnoziarnisty, płatki owsiane, białe sery, jogurty naturalne, banany, jabłka, pieczone ziemniaki i kasze.
1200-2100 kcal
od 3 do 5 posiłków
od 46,80 zł/dzień
naturalne zamienniki
skomponowana przez dietetyka