bezglutenowa
Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania, w którym wyklucza się spożywanie glutenu. Gluten to białko występujące w niektórych ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Osoby na diecie bezglutenowej muszą unikać żywności zawierającej te ziarna oraz ich produkty.
Celem diety bezglutenowej jest eliminacja glutenu z jadłospisu w celu poprawy zdrowia i dolegliwości związanych z nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten, takich jak celiakia. W celiakii, spożywanie glutenu powoduje uszkodzenie jelit i utrudnia wchłanianie składników odżywczych.
W diecie bezglutenowej można spożywać wiele zdrowych i naturalnych produktów, takich jak mięso, ryby, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, mleko i nabiał, jajka, ziemniaki, ryż, kukurydzę i inne ziarna bezglutenowe.
Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania, w którym wyklucza się spożywanie glutenu. Gluten to białko występujące w niektórych ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Osoby na diecie bezglutenowej muszą unikać żywności zawierającej te ziarna oraz ich produkty.
Celem diety bezglutenowej jest eliminacja glutenu z jadłospisu w celu poprawy zdrowia i dolegliwości związanych z nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten, takich jak celiakia. W celiakii, spożywanie glutenu powoduje uszkodzenie jelit i utrudnia wchłanianie składników odżywczych.
W diecie bezglutenowej można spożywać wiele zdrowych i naturalnych produktów, takich jak mięso, ryby, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, mleko i nabiał, jajka, ziemniaki, ryż, kukurydzę i inne ziarna bezglutenowe.
1200-2600 kcal
od 3 do 5 posiłków
od 46,80 zł/dzień
naturalne zamienniki
skomponowana przez dietetyka