Scroll Top
Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska to sposób odżywiania, w którym wyklucza się spożywanie mięsa, włącznie z rybami i owocami morza. Jednakże, osoby na diecie wegetariańskiej nadal spożywają produkty roślinne, takie jak owoce, warzywa, orzechy, nasiona, zboża, rośliny strączkowe i nabiał.

Podstawą diety wegetariańskiej są rośliny, które dostarczają niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Warzywa i owoce powinny stanowić znaczną część codziennych posiłków, aby dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych.

Dieta wegetariańska
DIETA WEGETARIAŃSKA

Dieta wegetariańska to sposób odżywiania, w którym wyklucza się spożywanie mięsa, włącznie z rybami i owocami morza. Jednakże, osoby na diecie wegetariańskiej nadal spożywają produkty roślinne, takie jak owoce, warzywa, orzechy, nasiona, zboża, rośliny strączkowe i nabiał.

Podstawą diety wegetariańskiej są rośliny, które dostarczają niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Warzywa i owoce powinny stanowić znaczną część codziennych posiłków, aby dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych.

kalorie

1100-2600 kcal

posiłki

od 3 do 5 posiłków

zamówiene testowe

od 46,80 zł/dzień

cukier

naturalne zamienniki

dieta

skomponowana przez dietetyka

Rozkład
MAKROSKŁADNIKÓW
3
2
4

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZE

BIAŁKA

40-45%

30-40%

15-20%

Rozkład
MAKROSKŁADNIKÓW
3

WĘGLOWODANY

40-45%

2

TŁUSZCZE

30-40%

4

BIAŁKA

15-20%

Przykładowe
menu
poniedziałek
ŚNIADANIE
Orzechowa kasza manna z szarlotkowym nadzieniem
II ŚNIADANIE
Sałatka ze szpinakiem, halloumi i gruszką
OBIAD
Tofu z pieca z pieczarkami, ryżem basmati oraz surówką z kapusty pekińskiej i jarmużu
PODWIECZOREK
Kawowo- orzechowy koktajl
KOLACJA
Ratatouille z sosem cytrynowo- pomidorowym,fetą i grahamką
WTOREK
ŚNIADANIE
Croissant z twarogiem straciatella i czekośliwką
II ŚNIADANIE
Sałatka pomidorowa z jajkiem, śmietaną i dymką
OBIAD
Wege kotleciki z kaszą pęczak i papryką konserwową
PODWIECZOREK
Pasta brokułowa z migdałami i waflami ryżowymi
KOLACJA
Zupa batatowa z soją na mleczku kokosowym
ŚRODA
ŚNIADANIE
Zapiekanka twarogowa z frużeliną wiśniową
II ŚNIADANIE
Wiosenna sałatka z jajkiem i szparagami
OBIAD
Kasza gryczana z warzywami i białą fasolą z dodatkiem pomidorów Pelati
PODWIECZOREK
Koktajl z rabarbaru
KOLACJA
Zupa batatowa z soją na mleczku kokosowym
CZWARTEK
ŚNIADANIE
Domowa granola orzechowo-czekoladowa z naturalnym skyrem i owocami
II ŚNIADANIE
Śródziemnomorska sałatka z pomidorem, oliwkami i serem sałatkowym
OBIAD
Seitan w sosie z groszkiem cukrowym, kaszą kuskus i gotowaną marchewką
PODWIECZOREK
Chłodnik pomidorowy z salsą z świeżych warzyw i awokado
KOLACJA
Terrina twarogowa z orzechami, papryką i bazylią i ogórkiem
PIĄTEK
ŚNIADANIE
Kanapka z klasycznym hummusem i zielonym groszkiem w maśle
II ŚNIADANIE
Fit princessa kokosowa
OBIAD
Seleryba z puree ziemniaczanym i kiszoną kapustą
PODWIECZOREK
Rzodkiewkowy serek wiejski z fasolką flageolet i chrupkim pieczywem
KOLACJA
Pizzowe muffinki z warzywami i mozzarellą
Strefa dostaw
Sprawdź gdzie dostarczamy
Wpisz swój kod pocztowy
Zobacz inne
DIETY