Scroll Top
Dieta z niskim IG

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to plan żywieniowy, który skupia się na spożywaniu pokarmów, które mają mniejszy wpływ na podwyższenie poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który mierzy, jak szybko i jak bardzo dany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi po spożyciu w porównaniu do spożycia czystej glukozy.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym polega na wybieraniu pokarmów, które mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują one wolniejszy i stabilniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Ta dieta skupia się na spożywaniu produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców, białek, zdrowych tłuszczów oraz unikaniu przetworzonej żywności, wysoko przetworzonych węglowodanów i cukrów.

Dieta z niskim IG

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to plan żywieniowy, który skupia się na spożywaniu pokarmów, które mają mniejszy wpływ na podwyższenie poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który mierzy, jak szybko i jak bardzo dany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi po spożyciu w porównaniu do spożycia czystej glukozy.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym polega na wybieraniu pokarmów, które mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują one wolniejszy i stabilniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Ta dieta skupia się na spożywaniu produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców, białek, zdrowych tłuszczów oraz unikaniu przetworzonej żywności, wysoko przetworzonych węglowodanów i cukrów.

kalorie

1200-2600 kcal

posiłki

od 3 do 5 posiłków

zamówiene testowe

od 46,80 zł/dzień

cukier

naturalne zamienniki

dieta

skomponowana przez dietetyka

Rozkład
MAKROSKŁADNIKÓW
3
2
4

WĘGLOWODANY

TŁUSZCZE

BIAŁKA

40-50%

30-40%

ok. 20%

Średni rozkład
makroskładników
3

WĘGLOWODANY

40-50%

2

TŁUSZCZE

30-40%

4

BIAŁKA

ok. 20%

Przykładowe
menu
poniedziałek
ŚNIADANIE
Orzechowa gryczanka z szarlotkowym nadzieniem
II ŚNIADANIE
Sałatka ze szpinakiem, halloumi i gruszką
OBIAD
Kurczak z pieca z pieczarkami, ryżem basmati oraz surówką z kapusty pekińskiej i jarmużu
PODWIECZOREK
Kawowo- orzechowy koktajl IG
KOLACJA
Ratatouille z sosem cytrynowo- pomidorowym,fetą i grahamką
WTOREK
ŚNIADANIE
Razowa grzanka z twarogiem straciatella i czekośliwką
II ŚNIADANIE
Sałatka pomidorowa z jajkiem, śmietaną i dymką
OBIAD
Pieczona szynka w marynacie z cebulą i winem podana z kaszą pęczak i papryką konserwową
PODWIECZOREK
Pasta brokułowa z migdałami i waflami ryżowymi
KOLACJA
Zupa batatowa z kurczakiem na mleczku kokosowym
ŚRODA
ŚNIADANIE
Zapiekanka twarogowa z frużeliną wiśniową
II ŚNIADANIE
Wiosenna sałatka z jajkiem i szparagami
OBIAD
Kasza gryczana z warzywami i białą fasolą z dodatkiem pomidorów Pelati
PODWIECZOREK
Koktajl z rabarbaru
KOLACJA
Zupa batatowa z kurczakiem na mleczku kokosowym
CZWARTEK
ŚNIADANIE
Domowa granola orzechowo-czekoladowa z naturalnym skyrem i owocami
II ŚNIADANIE
Śródziemnomorska sałatka z pomidorem, oliwkami i serem sałatkowym
OBIAD
Kurczak w sosie z groszkiem cukrowym, brązowym ryżem i gotowanym kalafiorem
PODWIECZOREK
Chłodnik pomidorowy z salsą z świeżych warzyw i awokado
KOLACJA
Terrina twarogowa z orzechami, papryką i bazylią i ogórkiem
PIĄTEK
ŚNIADANIE
Kanapka z klasycznym hummusem i zielonym groszkiem w maśle
II ŚNIADANIE
Fit princessa kokosowa
OBIAD
Pieczony dorsz z kaszą pęczak i kiszoną kapustą
PODWIECZOREK
Rzodkiewkowy serek wiejski z fasolką flageolet i chrupkim pieczywem
KOLACJA
Pizzowe muffinki z warzywami i mozzarellą IG
Strefa dostaw
Sprawdź gdzie dostarczamy
Wpisz swój kod pocztowy
Zobacz inne
DIETY