Dieta o niskim indeksie glikemicznym to plan żywieniowy, który skupia się na spożywaniu pokarmów, które mają mniejszy wpływ na podwyższenie poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który mierzy, jak szybko i jak bardzo dany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi po spożyciu w porównaniu do spożycia czystej glukozy.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym polega na wybieraniu pokarmów, które mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują one wolniejszy i stabilniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Ta dieta skupia się na spożywaniu produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców, białek, zdrowych tłuszczów oraz unikaniu przetworzonej żywności, wysoko przetworzonych węglowodanów i cukrów.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym to plan żywieniowy, który skupia się na spożywaniu pokarmów, które mają mniejszy wpływ na podwyższenie poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który mierzy, jak szybko i jak bardzo dany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi po spożyciu w porównaniu do spożycia czystej glukozy.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym polega na wybieraniu pokarmów, które mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują one wolniejszy i stabilniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Ta dieta skupia się na spożywaniu produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców, białek, zdrowych tłuszczów oraz unikaniu przetworzonej żywności, wysoko przetworzonych węglowodanów i cukrów.
1200-2600 kcal
od 3 do 5 posiłków
od 46,80 zł/dzień
naturalne zamienniki
skomponowana przez dietetyka