Należy sobie badać wątrobę
Ta 1 czynność może w porę uratować najważniejszy detoksykujący narząd w naszym ciele. Badania.
Jeśli jesteśmy względnie zdrowi, to wystarczy raz na 2-3 lata badać swoją wątrobę. Ale jeśli mamy już jakąś chorobę wątroby albo inne choroby metaboliczne (np. cukrzycę, choroby serca), to oczywiście diagnostykę należy robić częściej, np. raz na rok.
Oto lista parametrów krwi, które świadczą o zdrowiu wątroby – te warto badać w ramach profilaktyki. Są to przede wszystkim:
aminotransferaza alaninowa (ALT),
aminotransferaza asparaginianowa (AST),
fosfataza alkaliczna (zasadowa),
gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP),
bilirubina całkowita
albumina w surowicy.
Osobiście uwzględniłbym jeszcze USG wątroby, które – jeśli będzie zrobione i ocenione przez doświadczonego specjalistę – to pozwoli na ocenę stłuszczenia tego narządu.
Na moim kanale są filmy o tym, jak ochraniać zdrowie wątroby, ale wydaje się, że nie mówiłem, co w przypadku, gdy narząd ten już jest chory, np. wystąpiło jego stłuszczenie.
Samemu, bez kontaktu ze specjalistą, nie da się poznać i stwierdzić bolączkę wątroby
Co wtedy, jak sobie radzić?
Istnieje wiele wskazówek żywieniowych na taką sytuację. Pomogą one przyśpieszyć regenerację wątroby i złagodzić dolegliwości spowodowane chorobą wątroby. Warto je wypróbować:
- jeśli jesz mało posiłków, ale dużych objętościowo, wypróbuj częstsze jedzenie, ale w mniejszych porcjach (wiem, że 2 do 3 posiłków na dzień, ba, nawet 1 na dzień, to nowy trend, ale przy chorej wątrobie duża objętość posiłków nie jest dobra);
- sięgaj tylko po świeżą żywność;
- unikaj potraw smażonych i okresowo jedz mniej tłuszczów (przy regeneracji wątroby jest to pomocne, chociaż tłuszcze nasycone nie stanowią normalnie żadnego kłopotu);
- wybieraj łatwostrawne tłuszcze zwierzęce (np. śmietanka i masło), a także tłuszcze roślinne (np. oliwa);
- ogranicz sól – zwykle wystarczy wyrzucić z diety żywność wysokoprzetworzoną bardzo zasobną w sól, solniczka jest w porządku, nawet wskazane jest lekko dosalać potrawy;
- wyklucz mocną kawę i herbatę oraz oczywiście procenty;
- zwiększ spożycie białka, gdyż do regeneracji jest potrzebna większa jego ilość (chude mięso, twaróg, jogurt, kefir, dorsz, a także jajka na miękko – dobre źródła), zaleca się 1,2 g białka na kilogram masy ciała, aby wspomóc regenerację wątroby
- na czas interwencji żywieniowej nie spożywaj za dużo błonnika i zmniejsz spożycie żywności wzdymającej (np. cebula, strączki, warzywa kapustne).
Nietypowe elementy diety, które
wspomagają działanie oczyszczające wątroby, a także zapobiegają jej uszkodzeniom przez zanieczyszczenia i związki szkodliwe – np. metale ciężkie, pestycydy, związki rakotwórcze, alkohol, to:
kolendra, goździki, rumianek, grejpfrut, buraki i chlorella.
Przyda się raz po raz spożywać wymienione surowce, albo robić z nich przetwory (napar z goździków czy rumianku).
istnieje wiele wskazówek żywieniowych które pomogą przyśpieszyć regenerację wątroby